Luonto vetää puoleensa kuin magneetti

Yle uutisoi tänään tuoreesta väitöskirjasta, joka vahvistaa tietoja luonnossa olemisen suotuisista terveysvaikutuksista. Fyysisen hyvinvoinnin lisäksi luonto rauhoittaa sekavaa mieltä ja parantaa mielialaa. Mielialaan kohdistuvat vaikutukset korostuvat stressiin helpotusta hakevilla ihmisillä.

Voin vahvistaa havainnon myös omalta kohdaltani. Jo monta vuotta sitten huomasin, miten työpäivän aikana hälinästä kuormittunut mieli ja äärimmilleen venytetty henkinen jaksaminen rauhoittuivat nopeasti metsässä koirien kanssa kävellessä. Töistä tultua pakkasin koirat autoon ja ajoimme lähialueen metsiin samoilemaan. Tunti luonnossa ja olin kuin uusi ihminen :-).

Kippura, Maiko ja Jufo tammikuussa 2019
Omat ja tyttärien koissut heinäkuussa 2017.

Tätä nykyä minulla ei ole omia koiria, mutta luonnossa kävelen silti päivittäin. Kun saan tyttärien koiria hoitoon, ampaisen nelijalkaisten retkiseuralaisten kanssa yhdessä metsiin samoilemaan 🙂

En ole suinkaan ainut, joka on huomannut itsessään luonnon hyvää tekevät vaikutukset. Luontoon mennään tänä päivänä hakemaan hyvinvointia sekä vapaa-ajalla että luontoon suuntautuvien ammatinvaihdosten kautta. Olen itse opiskelemassa luontoalaa ja huomaan sekä ihmisten kanssa keskustellessa että netin uutissivuja selaillessa, miten monet kaipaavat elämässään lähemmäs luontoa. Onko luontoalalle kouluttautuminen erityisesti keski-ikäisten naisten juttu? Saammeko me ehkä jollain lailla eniten hyvinvointia luonnosta? En tiedä, mutta huomaan kuuluvani tällä hetkellä aika yleiseen genreen.

On hienoa, että ihmiset löytävät asioita, jotka tekevät heille aidosti hyvää. Luonto on Suomessa lähellä ja kaikkien saatavilla. Luonnon hyviä vaikutuksia saadakseen ei tarvitse muuttaa erämaahan, vaan myös kaupunkien puistot, viheralueet ja erilaiset vesiympäristöt vaikuttavat fyysiseen ja psyykkiseen hyvinvointiin samalla tavalla. Itselleni tärkeäksi kaupunkiluontopaikaksi on viime vuosien aikana tullut Lauttasaaren Vattuniemi polkuineen ja rantakallioineen. Äitini muutti keväällä 2014 Itä-Helsingistä Lauttasaareen ja aivan kodin vieressä olevat Vattuniemen kiviset rannat ovat olleet ihana bonus hänen uudessa asuinympäristössään. Ei reissua Hesaan, etten niillä rannoilla viipyisi.

Luonnossa olemisesta voi jokainen nauttia tavallaan. Tutkimuksen mukaan sillä, mitä luonnossa ollessaan tekee, ei ole hyvinvoinnin kannalta merkitystä vaan sillä, että ylipäänsä lähtee luontoon liikkumaan. Joskus vähän hämmästelen ihmisiä, jotka liikkuvat ulkona, esimerkiksi kaupunkiluonnossa kuulokkeet korvillaan. Miksi kuunnella musiikkia tai vaikka jotain äänikirjaa, kun luonnon oma äänimaailma on täynnä kaunista kuultavaa. Mutta ehkä omista korvanapeista tuleva ääniraita on jollekin juuri se Juttu, joten mitäpä minä muiden valintoja hämmästelemään.

Ota sinä, lukijani, ohjelmaasi pysähtyä ulkoiluilla ainakin kerran kuulostelemaan, hengittämään, katselemaan ja nuuskuttelemaan luontoa ympärilläsi.

Vastaa