Luonnonkosmetiikkaa

Syksyn opiskeluaiheina luonnontuotealan opinnoissamme on muun muassa luonnontuotteisiin perustuvien hyvinvointituotteiden valmistaminen. En ole koskaan tätä ennen valmistanut itse kosmetiikkatuotteita, joten kaikki kurssilla eteen tulevat asiat ovat minulle uusia. Ensimmäisten kokeilujen perusteella kosmetiikan valmistaminen itse on luovaa ja valtavan hauskaa puuhaa! Minusta se muistuttaa vähän leipomista :-). Kootaan valmistusaineita, tutustutaan resepteihin, valitaan sopiva resepti ja lähdetään toteuttamaan sitä. Lopputulos on ainakin tässä vaiheessa aiheen oppimista vielä suuri yllätys ja sekin lisää touhun mielekkyyttä. Ehkä joskus myöhemmin on jo tuotetta tehdessä selkeämmät näkemykset siitä, millaisia tuotteista pitäisi tulla.

Yhtenä ensimmäisistä tuotteista valmistin kuorinta-ainetta. Käytin valmistuksessa Himalajan kristallisuolaa ja kookosöljyä. Tein kaksi rinnakkaista valmistetta, joista toiseen laitoin siankärsämön kukintoja ja toiseen tuoksuampiaisyrtin kukintoja.

Valmis kuorinta-aine tuoksuu miellyttävästi kookokselle. Kristallisuola ja yrtti tuovat kuorintaominaisuutta ja kookosöljystä jää iholle miellyttävä, kosteuttava tunne.

Saippuan valmistusta jännitin etukäteen, koska valmistuksessa käytettävä lipeä on erittäin syövyttävä ja myrkyllinen kemikaali. Lipeää käsiteltäessä on aina käytettävä suojakäsineitä, – laseja ja suojavaatetusta. Huolellisesti ohjeita seuraten ja rauhallisesti toimien lipeän käsittely onnistui hyvin. Valmistin kahta erilaista saippuaa ja mielessä pyörii jo uusia raaka-aineita, joita olisi mukava kokeilla saippuaan.

Saippuan valmistusaineita ja -välineitä
Valmista palasaippuaa. Tämän saippuan nimeksi annoin ”Ruususaippua”, vaikka ei se kovin ruusuiselta näytä tai tuoksu :-D. Valmistusaineina kuitenkin mm ruusun terälehtiä.

Ensimmäisissä kokeiluissani olen lähinnä tutustunut työmenetelmiin ja eri tuotteiden keskeisiin raaka-aineisiin. Kosmetiikan valmistuksessa voidaan käyttää erilaisia rasvoja alkaen oliiviöljystä ja jatkuen esimerkiksi mehiläisvahaan ja kovaan karnaubavahaan. Minulla riittää paljon opettelemista siinä, miten eri rasvat käyttäytyvät ja millaisia seoksia niistä kannattaa tehdä esimerkiksi pehmeisiin voiteisiin, saippuoihin ja koviin voidepaloihin. Aivan oma maailmansa on opetella erilaisten luonnonkasvien ominaisuuksia tuotteita varten. Miten kuivatut ja tuoreet yrtit tai vaikka marjat toimivat. Mitä vaikuttavia aineita niillä on ja miten haluaisin niitä valmiissa tuotteissa hyödyntää. Uskon, että jo myös luonnonkosmetikka-aiheessa riittää opittavaa loppuelämäksi, aivan kuin riittää oppimista luonnontuotteiden käytössä elintarvikekäyttöönkin! Päättymätön tutkimusmatka 🙂

Valmista huulirasvaa pienissä purkeissa.

Vastaa