Alkukesän keruuaarteita

Luonto on parissa viikossa räjähtänyt viidakkomaisen vihreäksi ja nyt voi ulkoa kerätä monenlaista herkkua niin samantien syötäväksi kuin talven ajalle säilöttäväksi. Tässä muutamia kasveja, joita olen kerännyt talteen viimeisen viikon aikana.

Mustaherukan lehtiä keräsin ja kuivatin huoneenlämmössä teen raaka-aineeksi. Kokeilin myös mustaherukan lehtien hiostamista lasipurkeissa, mutta lehdet eivät muuttuneet purkissa paljoakaan. Hiostamisen ideana on voimistaa lopputuotteen makua entisestään. Suoraan huoneenlämmössä kuivatettuna lehdissä säilyy hyvin mustaherukan kaunis vihreä väri.

Keräsin noin litran voikukan kukintojen keltaisia osia valmistaakseni niistä voikukkasiirappia. Voikukasta voi valmistaa siirappia monilla erilaisilla ohjeilla. Kokeilin siirapin tekoa ensimmäistä kertaa ja tein sen tällaisella Iloluontonen-blogista löytämälläni reseptillä. Lopputuote on todella makeaa ja kyllä siinä maistuu voikukan keltainen täyteläisyys 🙂

Kolmantena viime päivien keruutuotteena ovat kuusenkerkät. Kuusenkerkkää keräsin ensimmäisen kerran vuosi sitten ja valmistin niistä silloin siirappia. Litrasta kuusenkerkkää sain talteen purkillisen herkullista, kullanväristä siirappia, jota olen nautiskellut mm teen ja jäätelön kanssa. Tällä viikolla olen kerännyt kerkkää kahteen kertaan, koska sesonki on juuri nyt, huomenna ehkä jo ohi. Ensimmäisestä keruuerästä valmistin kuusenkerkkäsimaa Kotikokki.net-sivustolla olevalla ohjeella ja toisesta, tänä iltana keräämästäni erästä valmistan siirappia Marttojen ohjeella.

Aiemmin kesän kynnyksellä keräsin pihlajansilmuja ja valmistin niistä jäätelöä kurssikavereilta saamallani ohjeella. Jäätelöön tuli purkki kondensoitua maitoa jonka sekaan murskasin sauvasekottimella noin desilitran pihlajansilmuja. Toisessa astiassa vatkasin 4 dl kuohukermaa kuohkeaksi, yhdistin seokset ja laitoin pakastimeen jäätymään. Valmis jäätelö oli erittäin makeaa, koska laitoin kermaa vain 4 dl. Seuraavalla kerralla laitan kermaa enemmän, kun ohjekin antoi liikkumavaraa 4-6 dl. Lisäksi olen kerännyt ja kuivattanut keväällä nokkosta. Tuoretta nokkosta olen laittanut mm lettutaikinaan ja munakkaan sekaan. Nam! Eihän näitä voi kirjoitella ilman että näläkä tullee 😀

Keruutuotteita: Takana isoissa pulloissa ja juomalasissa kuusenkerkkäsimaa, Felix-purkeissa voikukkasiirappia, peltitölkissä kuivattua nokkosta, avoimessa kipossa kuivattuja mustaherukan lehtiä, keltakantisessa purkissa viimevuotista kuusenkerkkäsiirappia ja etualalla pihlajansilmu”läätölää”

Vastaa