Viljelyhaaveita

Ensimmäinen kuukausi luonnontuotealan opinnoissa on ollut aikamoisen innostuksen aikaa. On ihanaa saada uppoutua kokopäiväisesti itseä kiinnostavaan aiheeseen. Ja mikä merkillisintä tässä luonnontuotealassa: Kun tutustun yhteen aihealueeseen, niin miten käy? Aiheesta kumpuaa toinen toisensa jälkeen yksityiskohtia ja kerroksia, jotka liittyvät suoraan toisiinsa ja joista kaikista haluan oppia lisää! Otetaan esimerkiksi viljelyyn liittyvä tutkinnonosa; luonnontuoteraaka-aineiden tuottaminen, johon kuuluu olennaisena osana oman viljelyprojektin toteuttaminen. Olen alkanut miettiä, mitä kasvia koittaisin viljellä. Tutustun eri kasveihin ja niiden viljelyyn kirjojen, netin ja käytössämme olevien videoluentojen kautta. Karpalo, väinönputki, tuoksuampiaisyrtti, humala, stevia, kehäkukka, laventeli….. Mitä erilaisimmat kasvit osoittautuvat todella kiinnostaviksi, osa ehkä liian haastaviksi viljellä, mutta sitäkin jännittävämmiksi opiskella!

Ihanat kirjat!

Eikä tässä vielä lähimainkaan kaikki, että luonnon- ja viljeltävät kasvit, yrtit ja marjat saavat monipuolisuudellaan ja kiinnostavuudellaan pään sekaisin. Lisäksi monien kasvien yhteydessä vastaan tullut sana ”mesikasvi” innostaa tutustumaan mehiläiskasvatukseen ja viime viikolla alkanut luonnonmukaisen viljelyn peruskurssi herätti valtavan kiinnostuksen maaperän hoitamista kohtaan. Kurssikavereissani on myös permakulttuurista viljelystä kiinnostuneita henkilöitä, joten keskustelujen ja jaettujen linkkien kautta olen päässyt kurkistamaan vähän siihenkin toimintatapaan. Tällä hetkellä tuntuu, että olen opintojeni myötä hypännyt maailmaan, joka on loputtoman rikas, innostava ja monia mahdollisuuksia tarjoava. Ehdinkö vuoden opintovapaan aikana päästä tässä kaikessa alkua pitemmälle? Saanko jo anoa lisää opintovapaata? 🙂

Eri kasvilajien viljelystä opiskelu on aiheuttanut jo tässä vaiheessa vuotta sen vääjäämättömän seurauksen, että sormeni ovat alkaneet syyhytä päästä kylvämään siemeniä multaan. Aivan liian aikaista! Jos nyt jo kylväisin jotain, olisin pitkän kevään helisemässä lukemattomien taimenpottien kanssa ja saisin lopulta kasvatettua pitkiä, kalpeita ja honteloita taimia. Been there, done that. Olenkin koettanut hoitaa multasormikuumetta kokoamalla tietoa niistä kasvilajeista, jotka kiinnostavat minua tällä hetkellä eniten ja alkanut jo laatia alustavaa suunnitelmaa siitä, miten ensi kesänä viljelen huikean suurta 26 neliömetrin palstaani.

Hankeen tallattuna tuleva viljelymaani 2 x 13 metriä.

Pelkkä suunnitelmien tekeminen ei tänään enää riittänyt, vaan lähdin kiertelemään Oulun alueen puutarhamyymälöitä; Bauhausin Puutarhamaailmaa Kaakkurissa ja Hankkijan myymälää Kempeleessä. Kiertelin myymälöitä ajan kanssa tutustuen siemenvalikoimiin ja myös erilaisiin tarvikkeisiin, joista voi viljelyhommissa olla apua. Vakuutin itselleni lähinnä tutkivani tuotteita oppimisen kannalta, mutta saattoi sieltä muutama turvepotti, kylvömultapussi ja siemenerä lähteä matkaan. Hankkijan myyjä totesi kassalle kävellessäni: ”Jaaha, on sitten tämä vuodenaika alkamassa.” On on! 😀

Kotona piilotin turvepotit ja ostamani stevian, tähkälaventelin ja viherkesannon siemenet vielä yläkaappiin. Poissa silmistä, poissa mielestä. Multapussin sen sijaan avasin ja laitoin kylvöalustalle muutaman sentin kerroksen multaa ja siihen itämään linnunsiemenpussista kourallisen vehnän ja hirssin siemeniä. Luonani hoidossa olevan tyttären Gerru-kissa saa toivottavasti muutaman viikon päästä nauttia kylvöksestä kasvavista vihreistä versoista. Tästä se lähtee, kasvukausi 2020!

Gerru ja kevään ensimmäinen kylvös

Vastaa